Geschiedenis

Onze mandalagroep is in september 2004 opgezet door Jo Ouwens, destijds in De Blauwe Brug in Schiedam, al hadden wij toen nog geen eigen naam.

Oprichting

Jo begon ooit met mandala tekenen om haar dove vriendin (Clemens Balvers-Wiersma) te helpen om de uitleg tijdens een mandala tekencursus bij Anneke Tobbe en Greetje Molenaar te volgen. Al snel werd ze zelf heel enthousiast. Het mandalatekenen geeft mensen kleur aan hun leven!
Toen die groep stopte, begon Jo zelf met organiseren van losse bijeenkomsten door heel Schiedam. Dit mondde in september 2004 uit in wekelijkse donderdagmiddag bijeenkomsten voor een vaste groep in De Blauwe Brug in Schiedam. Al in 2006 kwam daar een tweede groep bij. 

De allereerste tekenopdracht bij Jo's groep in de Blauw Brug

Opdrachten

Christien van Reeven was een van de nieuwe deelneemsters in die tweede groep.
Omdat wij een mandalatekenclub en geen lesgroep zijn, ging ieder haar eigen gang. Sommigen worstelden om inspiratie te krijgen. Christien had allerlei ideeën voor opdrachten om dit probleem op te lossen, die zij vooraf thuis uitwerkte in voorbeeldmandala’s. Daarnaast nam ze gaandeweg ook allerlei administratieve taken over om Jo te ondersteunen. Tot op de dag van vandaag werken wij aan door Christien nieuw bedachte of verzamelde opdrachten, met een echte Christien-mandala als voorbeeld.

Christien (links) en Jo (rechts)

De Ark

Door bezuinigingen werd wijkcentrum De Blauwe Brug per 1 januari 2013 opgeheven. Onze mandalagroep ging daarop verder in het nabijgelegen zalencentrum De Ark. Pas hier kregen wij een naam: Mandalagroep De Ark. We breidden uit naar drie groepen.
In het tweede seizoen vanaf deze plek nam Christien de leiding van de groep over van de toen al hoogbejaarde Jo, die voor de gezelligheid tot halverwege 2017 nog zo vaak mogelijk van de partij was.

Website

Christien wordt in De Ark bijgestaan door een aantal welwillende leden. Een van die leden is Sandra Breur, die er in 2013 bij kwam. Sandra was nieuwsgierig naar het werk van de dames in de andere twee groepen en wist een oplossing: maak een website met foto's van alle mandala's. Na overleg ging ze hier zelf mee aan de slag en vulde hem later aan met een facebookpagina. Sinds 2013 houdt ze beide actueel en heeft zij gaandeweg steeds meer taken op zich genomen om Christien te ondersteunen bij haar vele werkzaamheden voor de groep. 

Sandra Breur (links) en Christien van Reeven (rechts)

Onze Mandala

In 2017 besloten wij ter promotie van onze club, toen nog als Mandalagroep De Ark, mee te doen met de tentoonstelling Vaandels en Verhalen van Stedelijk Museum Schiedam. De vaandels van alle deelnemende clubs zouden een paar maanden lang in het museum en op de Hoogstraat te zien zijn.
Tijdens het ontwerpen van ons vaandel ontdekten we dat de naam Mandalagroep De Ark niet uitstraalt hoe gezellig, creatief en kleurrijk wij bezig zijn. Daarnaast misten wij een logo om het vaandel visueel herkenbaar te maken.

We schreven een prijsvraag uit voor een nieuwe naam en een logo. Tijdens een gezamenlijke brainstormsessie met onze 3 groepen kwamen deelneemsters Bernadette (naam) en Riekie (logo) op de definitieve versies.
Het logo en de nieuwe naam Onze Mandala prijken sinds 1 juli 2017 op ons vaandel, de website, onze flyers en onze visitekaartjes. 

Vereniging

Om het vrijwillige werk voor Onze mandala en privé activiteiten goed te kunnen scheiden, is Onze Mandala sinds 3 november 2017 een vereniging geworden. Christien bleef als vanouds de groepen leiden, maar werd vanaf toen gesteund door een bestuur dat haar veel administratie en financiële rompslomp uit handen neemt.
Het bestuur bestaat uit Corri de Borst (voorzitter), Cora Edelbroek (penningmeester) en Sandra Breur (secretaris).

Later kwamen daar nog 2 vrijwilligers bij: Trudi Sleeboom (assistent penningmeester) en Martine Brouns (hand en spandiensten) 

foto 2017, van links naar rechts:
Christien van Reeven
Cora Edelbroek
Sandra Breur
Corri de Borst

foto 2023, van links naar rechts:
Corri de Borst (Voorzitter)
Martine Brouns (Vrijwilliger)
Sandra Breur (Secretaris)
Cora Edelbroek (Penningmeester)
Christien van Reeven (Groepscoördinator) 
Trudi Sleeboom (ex Assistent Penningmeester)

Verhuizing naar wijkcentrum De Brug

Omdat er begin 2024 grote onzekerheid ontstond over het voortbestaan van zalencentrum De Ark, besloten we om vanaf 15 februari 2024 verder te gaan vanuit de creazaal in wijkcentrum De Brug. Dit was de meest voor de hand liggende keuze, als scootmobiel toegankelijke locatie op maar 1 tramhalte afstand van ons oude stekkie.